Sukkersjokk – hvordan påvirker sukker kroppen vår?

Hva er det første du tenker på når du hører ordet sukker? Godteri, hvitt sukker, sukkerspinn? Sukker fins innpakket i mange forskjellige former, og fasonger som vi får i oss til daglig. Hva gjør sukkeret med kroppen, og hvordan kan vi redusere søtsug?

Det er ingen hemmelighet at et kosthold med lite sukker er fordelaktig for å motvirke livsstilssykdommer, kreft, Alzheimers, bedre immunforsvaret, for å fremme energinivået, øke prestasjon eller for å opprettholde en trivselsvekt. Raffinert Sukker i seg selv inneholder lite næring, «tom» energi, og kroppen vår bruker viktige sporstoffer for å forbrenne sukkeret. De ulike sukkertypene påvirker også kroppen på ulik måte, samt har forskjellig næringsinnhold.

I hovedtrekk skiller vi mellom raffinert sukkerarter (eks. hvitt sukker, hvitt mel), og uraffinert sukkerarter (eks. honning, hele korn).

Karbohydrater er også en sukkerart, for eksempel melkesukker i melk eller stivelsen i brød. Det uraffinerte sukkeret er det «naturlige» sukkeret, som ikke er bearbeidet. Disse sukkertypene inneholder mer næring, da de ikke er behandlet, og ofte gir de også kroppen en saktere blodsukkerstigning enn de raffinerte typene. Hva er så fordelen med en saktere blodsukkerstigning?

En saktere eller mer stabil blodsukkerstigning gjør at kroppen bedre kan nyttiggjøre seg av energien, uten at hormonet insulin må lagre det (i fettceller eller muskler), man blir mett lengre og energinivået blir stabilt høyere.

Ved en rask blodsukkerstigning vil man få en påfølgende rask nedgang til et for lavt blodsukkeret igjen, og man får søtsug eller blir sulten.

I motsatt fall vil man ved en rask blodsukkerstigning legge til rette for at energien man får i seg gjennom sukker i større grad fraktes til fettcellene (eller muskler), og lagres der av hormonet insulin, man vil bli fort sulten igjen, energinivået vil falle like raskt som det steg og man vil få lyst på mer sukker. Dette er fordi at man ved en rask blodsukkerstigning også vil få en rask nedgang i blodsukkeret, siden hormonet insulin har jobbet på høygir for å senke blodsukkeret til det plutselig blir nesten for lavt igjen, slik at man får en ekstrem svingning. Høye nivåer av hormonet insulin påvirker bl.a. fettforbrenningen i dårlig retning, og vil igjen fremme lagring av det «farlige» magefettet.

Stabilt blodsukker gir altså mange helsefordeler, og man unngår i større grad søt-hunger og sult mellom måltidene. I tillegg til å prøve å styre unna matprodukter med mye sukker, fins det enkle grep man kan gjøre for å få et mer stabilt blodsukker.

Les også: Topp 3 tips mot søtsug

du vil kanskje også like